Ik begon verschillende jaren geleden de switch te maken naar natuurlijke cosmetica,. Dit gebeurde nadat ik nieuwsgierig werd over het label "zonder parabenen" op mijn flesje shampoo. Ik werd overweldigd door zoveel informatie die ik probeerde te verwerken. Overstappen naar gezondere huidverzorging is niet de makkelijkste opdracht, aangezien natuurlijke cosmetica veel minder toegankelijk is dan conventionele. En breek mijn mond niet open over de "greenwashing" in advertenties dezer dagen! Het duurde een tijdje ( jaren eigenlijk), om cosmetica te vinden die mijn huid deed stralen en die oprecht goed voor je zijn. Met Florissana willen we de merken waarin wij geloven op één plaats bereikbaar maken voor iedereen.
Maar... laten we even terugkomen op waarom ik natuurlijke cosmetica koos. Ik heb de 5 voornaamste redenen hieronder genoteerd.
1. De gezondheid van je huid
Natuurlijke producten bevatten veel minder vulstoffen en vreemde ingrediënten. Je kan het etiket ook makkelijker begrijpen. De meeste mensen merken dat hun huid heel goed reageert op simpele, kwalitatieve, natuurlijke huidverzorging en cosmetica.
Eén van de vele redenen is dat er geen synthetisch parfum inzit. Alarmbellen zouden moeten afgaan in je hoofd als je het woord "parfum" ziet staan op je ingrediëntenlijst zonder een fatsoenlijke uitleg van de fabrikant over wat dit exact betekent. Wat er exact in het ingrediënt zit wordt als een handelsgeheim beschouwd en hoeft dus niet bekendgemaakt te worden aan de consument. Onderzoek wijst uit dat toegevoegde geur één van de meest voorkomende oorzaken is van gevoelige huid en andere negatieve huidreacties. En spijtig genoeg zit het in bijna alle conventionele cosmeticaproducten.
Natuurlijk, het is nog steeds mogelijk dat je huid niet goed overweg kan met bepaalde ingrediënten in natuurlijke producten. Mijn huid reageert bijvoorbeeld niet zo goed op kokosolie, terwijl het wonderen doet voor het gezicht van mijn beste vriendin. Het vraagt een beetje vallen en opstaan om producten te vinden die volledig bij je passen, maar dat is ook zo voor conventionele producten. Uiteindelijk zal je huid je bedanken voor de goede zorgen!
2. Ingrediënten kunnen je bloedbaan (en de oceaan) bereiken
Natriumlaurylsulfaat, methylisothiazolinon, minerale olie, vaseline, parabenen, propyleenglycol, formaldehyde, DEA en ftalaten zijn enkele ingrediënten die vaak in conventionele producten gebruikt worden. Dit is niet positief, aangezien aan ze allemaal mogelijke gezondheidsrisico's verbonden zijn. Je huid bestaat uit verschillende lagen, is semi-doordringbaar en heeft haarschachten. Dit betekent dat een kleine procent van de ingrediënten die je op je huid smeert uiteindelijk je bloedbaan bereiken.
Een goed voorbeeld hiervan zijn chemische vs. fysische zonnecrèmes. Minerale (of fysische) zonnecrèmes zitten op de huid en reflecteren UV-stralen. Chemische zonnecrèmes werken door UV-stralen te absorberen, te converteren in warmte en los te laten. Deze soort van zonnecrèmes bevatten vaak penetratieverbeteraars. En dus kunnen veel chemicaliën in zonnecrème worden teruggevonden in het bloed, de urine en moedermelk. Daarbovenop zijn chemische zonnecrèmes ook verschrikkelijk voor het milieu en beschadigen ze makkelijk koraalrifsystemen. Dus als je gaat zwemmen, neem alsjeblieft een koraalrifvriendelijke zonnebrandcrème mee!
We leven nu al in een vervuilde wereld, waarom proberen we het gebruik van synthetische chemicaliën niet te verminderen als er alternatieven zijn?
3. Ingrediënten zoals minerale oliën en siliconen doen weinig voor je huid en het milieu
Minerale olie wordt gemaakt van petroleum, het wordt soms gebruikt als één van de hoofdingrediënten in huidverzorging. Het is vaak vervuild door gifstoffen, en ook al is er nog geen consensus dat het zeker schadelijk is, er is ook geen bewijs dat het volledig veilig is. Daarbovenop is het comedogeen, wat betekent dat het je poriën afsluit. Dit verhoogt je kans op het krijgen van puisjes en mee-eters. En zelfs als hetgeen hierboven geen probleem gaf, het doet niks positief voor je huid.
Je kan niet alle siliconen over dezelfde kam scheren, er zijn veel verschillende types. Toch kan je best grote hoeveelheden siliconen vermijden aangezien ze ook comedogeen kunnen zijn en het zou zeker niet het eerste ingrediënt in je huidverzorging mogen zijn. Het probleem hier ligt vooral bij het milieu. Ze kunnen opstapelen na verloop van tijd aangezien ze bioaccumulerend zijn.
Natuurlijk zijn er nog ingrediënten die je zou moeten vermijden voor jezelf, je huid en/of omwille van milieuredenen. Zoals hierboven al vermeld zijn enkele van deze ingrediënten natriumlaurylsulfaat, methylisothiazolinone, vaseline, parabenen, propyleenglycol, formaldehyde, DEA en ftalaten. Vermijd ze! Deze stoffen worden gebruikt omdat ze goedkoop zijn, de houdbaarheid van het product verlengen en/of omdat ze de effecten van natuurlijke ingrediënten iets of wat (maar niet echt) imiteren.
4. Ondersteun ecologische productie en eerlijke arbeidsomstandigheden
Botanische schoonheidsproducten kunnen duurder zijn. Dit heeft verschillende redenen. Oprecht natuurlijke ingrediënten zijn duurder om aan te kopen voor het bedrijf. Ze zijn vaak handgemaakt in een fabriek die eerlijke arbeid en ecologische productiepraktijken stimuleert. Je kan niet verwachten dat je een product voor twee euro kunt kopen zonder dat er iemand ergens de prijs voor betaald. Meestal is dit de arbeider die je product gemaakt heeft of de aarde. Met jouw geld heb je de mogelijkheid om anderen op een eerlijke manier te steunen voor de producten die je koopt. Dit is natuurlijk ook waar voor andere soorten producten, zoals kledij.
Dit betekent niet dat alle dure producten noodzakelijk ethische productie promoten. Je kan producten van luxemerken vinden die in bulk zijn gemaakt met synthetische ingrediënten en veel bewaarmiddelen. De etiketten lezen en je onderzoek doen is noodzakelijk! Deze merken zijn vaak in het bezit van gigantische moederbedrijven die gelijkaardige recepten hergebruikt met enkele kleine aanpassingen voor verschillende dochterbedrijven. Het doel hier is om zoveel mogelijk winst te kunnen halen, ook al doen de producten niks voor je huid. Het enige "voordeel" van deze synthetische ingrediënten is dat ze met lage kosten op elk moment van het jaar gemaakt kunnen worden, ongeacht welke plant er op dat moment in bloei is.
5. Niet getest op dieren
Dezer dagen testen bedrijven nog veel te vaak op dieren. Soms beweert een merk diervriendelijk te zijn, maar toch test het moederbedrijf nog op dieren (zoals L'Oréal en de dochterbedrijven Urban Decay en NYX). Dit start vaak een debat over of je deze bedrijven zou moeten steunen of niet. Persoonlijk steun ik liever kleinere, ethische merken waar mogelijk die - expliciet - hun stem uitbrengen over dierenwelzijn, het milieu en de mensen die hun producten maken.
Het is echt niet meer nodig vandaag de dag om nog steeds op dieren te testen aangezien er zoveel alternatieven zijn. Gelukkig hebben de meeste natuurlijke merken een soort van certificatie zoals Leaping Bunny Cruelty-Free. Ze maken het meestal ook heel duidelijk of ze diervriendelijk zijn (of zelfs volledig veganistisch), in plaats van de consument te verwarren met een lange, vage uitspraak over hun dierproevenbeleid.
Natuurlijk, als je voor Florissana kiest, hoef je je hier allemaal geen zorgen over te maken. Want dat doen wij voor jou. We verzekeren je dat alle merken die wij ooit zullen promoten diegenen zijn die aansluiten bij onze principes.
Jana
Voornaamste bronnen:
The Environmental Working Group
No More Dirty Looks, Siobhan O'Connor & Alexandra Spunt
The Nature Of Beauty, Imelda Burke
Dit Is Een Goede Gids, Marieke Eyskoot